Search
 

Blog

Какво е натурална козметика?

Козметичният пазар в днешно време е силно наситен с какви ли не продукти, всички претендиращи за качество и натурален състав.Но дали това наистина е така и какво всъщност означава натуралната козметиката ще разберем в следващите редове.

Както всеки от нас следи стриктно с какво се храни, така стриктно трябва да следим и с какво храним нашата кожа, какво слагаме върху нея и какво ни причинява това.

Всички знаем, че синтетичните и тежки козметични продукти могат да нанесат голяма вреда, както на кожа, така и на организма ни като цяло, има множество изследвания за вредата на синтетичната козметика върху човешкия организъм. Кожата е първата преграда на организма срещу външни влияния и по състоянието и можем да познаем състоянието на целия организъм.

Ето защо е добре и в козметиката да се обърнем повече към природата и това което тя ни дава, защото тя има всичко от което ние се нуждаем, само трябва да знаем как да го използваме.

Какво всъщност представлява натуралната козметика?

Натуралната козметика съдържа в себе си само и единствено натурални компоненти.Под натурални, винаги разбираме това което съществува и идва от природата- в тях няма нищо синтетично и изкуствено преработено. За състава на един натурален продукт се използват полезните съставки на различни растения и билки, а за направата му се изискват много знания и умения за правилното им дозиране и начин на приготвяне, защото натуралните съставки често са силни и надвишаването на дозата на определен компонент може да развали цялостно ефекта на продукта.

Важно е да кажем, че когато на опаковката на даден продукт пише, че се използват натурални екстракти това не означава, че самият продукт е натурален.

Един натурален продукт може да съдържа например-натурални масла, извлеци от билки екстракти от цветя…, а за да се запази годността му се използват консерванти , но те са естествени, такива например са пчелният восък , растителният восък, бялата дъвка,смолата,захарта, а за да се постигне дадено оцветяване се използват естествени оцветители.

Как да познаем натуралната козметика?

Натуралната козметика, когато е регистрирана, винаги е строго проверявана и следена.

Всеки вложен в нея продукт е изследван внимателно и одобрен от съответната здравна инспекция, всеки производител на натурална козметика трябва да отговаря на определени изисквания, които са видими за окото на крайния потребител.

Такова изискване например е: наименованията на съставките на дадения продукт да са изписани по INCI или казано просто, всяка съставка трябва да е изписана със своето съответстващо латинско наименование.

Задължително на външната опаковка трябва да има кратко описание на продукта и начин на употреба и разбира се нещо много важно, което всеки от нас трябва да следи – срокът на годност!Още нещо много важно е, че при регистрираната натурална козметика на външната опаковка се опоменава ясно и точно всеки алерген ,ако изобщо има такъв.

Когато изпозлваме натурални продукти, съставени изцяло от природни съставки те действат цялостно на нашия организъм.

Всеки може да прави натурална козметика и в домашни условия за лично ползване- в което няма нищо лошо, но за да се пусне натурален продукт за широка употреба, трябва да се отговори на определени изисквания, дадени от съответните контролиращи органи, да има сертификати за качество и да се докаже произхода на съставките от които е направен крайния продукт.

И в заключение отново ще кажем, че природата ни дава всичко, нека по- често се обръщаме към нейните дарове и да щадим организма си чрез това…все пак Клеопатра е прочута със своята красота, която е поддържала единствено с природните дадености и е останала в историята, като една от най- впечатляващите жени за всички времена.

 

1 Comment

Leave a Reply